Wat kan je trainen met smoveys?

In eerste instantie lijk je met smovey alleen je armen te trainen. Maar dat is slechts schijn. Alle spieren die je aanspant terwijl je zwaait met de smoveys worden gestimuleerd. En ook de spieren die je niet aanspant reageren op de trilling. Bovendien zorgt het zwaaien met de extra vliegkracht van de kogels er voor dat je met het zwaaien je rug, nek en borst los wordt gemaakt. Door te variëren met oefeningen kan je verschillende doelen bereiken.

Rug trainen voor vermindering rug- en nekklachten

Heb jij wel eens last van een gespannen rug? Je bent zeker niet de enige. Bij veel mensen zitten de schouderbladen zitten vast en zijn de schouders naar voren gebogen. Dit wordt onder andere veroorzaakt door veel achter de computer te zitten. Maar ook het gebruik van smartphones en tablets draagt daaraan bij. Met de parallelzwaai worden de schouderbladen losgemaakt. Door het zwaaien worden de uiteinden van de gewrichten bereikt waardoor de spieren in de nek, schouders en rug versterkt worden. Dit vermindert de spanningen in de rug.

Borstspieren trainen voor een rechte houding

​Met de diagonaalzwaai en de borstzwaai worden de borstspieren versterkt en verlengd. De diagonaalzwaai is een natuurlijke beweging voor het lichaam maar die wordt steeds minder gemaakt. Nog maar weinig mensen wandelen stevig terwijl ze hun armen goed heen en weer zwaaien. Ook bij het populaire Nordic Walking waar bij deze beweging het allerbelangrijkst is, zie je dat veel mensen hun armen nauwelijks naar achteren zwaaien. De vliegkracht van smoveys helpt je om dit wel te doen. Deze oefeningen helpen daarom om een rechte houding te krijgen en te behouden. Ook heel belangrijk voor oudere mensen, zeker voor degenen die de ziekte van Parkinson en Bechterev hebben.

Rompstabiliteit en valpreventie

De basisoefeningen kan je ook op één been uitvoeren. Door deze doelgerichte evenwichtsoefeningen traint smovey de balans en de rompstabiliteit. Je krijgt meer beheersing over de belangrijkste spieren bij dagelijkse plotselinge bewegingen. Vooral voor ouderen is dit van belang om vallen te voorkomen.

Je hersenen trainen met smovey​

​De coördinatiezwaai is een uitdagende oefening die de samenwerking tussen de linker- en rechterhersenhelft stimuleert. En ook de parallelzwaai gecombineerd met verschillende beenoefeningen prikkelt de hersenen. Dit zorgt voor verbetering van de coördinatie, het geheugen en het probleemoplossend vermogen. Zowel van belang voor ouderen die aan het dementeren zijn, als voor kinderen die op school aan het leren zijn. Maar ook voor degenen die aan het werk zijn kan het prettig zijn om bijvoorbeeld na de lunch of voor een bespreking de hersenen te stimuleren.

​Je conditie trainen met smovey

​Trainen met smovey kan iedereen op zijn eigen niveau doen. Hoe actiever je traint hoe meer effect. Maar ook als je het langzaam opbouwt stimuleert smoven je dieperliggende spieren en  je hart- en vaatstelsel. Je verbranding wordt verhoogd en je conditie verbetert.

Je buik en benen trainen met smovey

Je kan smoveyoefeningen uitbouwen door ze te combineren met oefeningen voor je benen zoals kniebuigingen (squat) en de uitvalspas (lunge). Ook kan je smoveys liggend gebruiken in combinatie met diverse buikspieroefeningen. Eigenlijk zijn de mogelijkheden eindeloos.

Over de schrijver
Reactie plaatsen