Smovey, je gezondheid in eigen handen nemen
17 april 2015 
in Werking

Smovey, je gezondheid in eigen handen nemen

Johann Salzwimmer kon steeds minder goed bewegen. De Oostenrijkse tennisleraar kreeg op zijn 55e de diagnose Parkinson. Hij ontdekte dat het zwaaien met zijn tennisracket verlichting bood en ging op zoek naar manieren om het effect daarvan te vergroten. Dit leidde uiteindelijk tot de huidige smoveys: 2 geribbelde groene ringen met stalen ballen er in.

Wanneer je op de juiste manier met de ringen zwaait ontstaat er een trilling tot maximaal 60 herz

Deze trilling gaat via je handen door  je hele lichaam en activeert spieren en cellen om een tegenbeweging te geven. Het effect van de beweging die jezelf  maakt wordt hierdoor extra versterkt. Bovendien zorgt de vliegkracht van de stalen ballen er voor dat het zwaaien bijna als vanzelf gaat. Tegelijkertijd kan het gewicht van de ringen bij een goede zwaai oplopen van 500 gram naar 5 kilo per ring.

Geschikt voor iedereen die wil bewegen

Ondertussen hebben in Oostenrijk, Duitsland en steeds meer andere landen mensen de smoveys in hun handen genomen. Het bewegen met smoveys blijkt niet alleen heilzaam te zijn voor mensen met neurologische aandoeningen zoals Parkinson, Reuma en MS, maar ook voor iedereen die op een laagdrempelige manier meer wil bewegen en zijn spierkracht en conditie wil versterken. Zo worden smoveys in Oostenrijk onder andere ingezet op scholen, in verzorgingstehuizen, fysiotherapiepraktijken, kantoren, sportscholen en zwembaden. Maar ook door golfers en tennissers om hun zwaaikracht te versterken en te verbeteren.

Oefeningen en effect

Er zijn talloze oefeningen die je met smovey kan doen. Zowel zittend, staand of lopend. Binnen, buiten of in het water. In Oostenrijk wordt er zelfs mee geskied. Door je hele lichaam mee te nemen in de oefeningen kan je al je spieren trainen. Smoven stimuleert de stofwisseling en vetverbranding, versterkt het hart- en vaatstelsel en kan rugklachten sterk verminderen. Bovendien zijn veel oefeningen gericht op het activeren van je linker- en rechterhersenhelft. Dit is niet alleen voor kinderen en dementerende ouderen van belang, maar zeker ook voor mensen die op kantoor werken en na de lunch wel wat meer creativiteit en concentratie kunnen gebruiken.

Ontspanning

Uniek aan de smovey is dat je er niet alleen je spieren mee kan trainen, maar dat je ze er ook mee kunt ontspannen. Met smoveys kun je op een eenvoudige manier jezelf en andere mensen masseren.  Je hoeft geen massagetechnieken te leren en je handen worden er niet moe van. Sterker nog: terwijl je met de smoveys beweegt om jezelf of iemand anders te masseren, profiteer je zelf ook van de trilling die door je handen gaat. Health in your hands!

Swing, move and smile

Dat is de missie van smovey en ook van het samenwerkingsverband SimplySmove. Mensen met plezier laten bewegen en ze daarmee hun gezondheid in eigen handen geven. Johann Salzwimmer heeft de kwaliteit van zijn leven met 3 keer 10 minuten smoven per dag drastisch verhoogd. Hij kan weer lopen, tennissen en zelfs skiën.

smovey health in your hands

 

Over de schrijver
Minke
Door

Minke

op 11 Nov 2018

Boeiend! Ik kwam het tegen bij opzoekingen naar traumaverwerking... Er zijn blijkbaar Smoveys met verschillende handgrepen. Wat is de functie daar van? Vriendelijke groeten

Mickey van der Laan
Door

Mickey van der Laan

op 21 Nov 2018

Beste Minke, bedankt voor je vraag. Er zijn inderdaad verschillende handgrepen. De klassieke smovey heeft een wat zachter handgreep die niet voorgevormd is. Voor iedereen makkelijk te gebruiken. De Solid smovey heeft een voorgevormde handgreep van wat harder materiaal. Voor mensen met kleine handen kunnen deze minder prettig zijn. Ze zijn wel veel makkelijker schoon en droog te maken als ze nat worden door de regen of als iemand veel in zijn handen zweet. Mocht je het zelf uit willen proberen dan mag je altijd bij me langskomen in Soest om het verschil te voelen.

Reactie plaatsen